BESTSELLERY
Olej z korzenia łopianu z ziołami
Olej z korzenia łopianu z ziołami
18,00 zł
szt.
Olej z uczepu trójlistkowego
Olej z uczepu trójlistkowego
17,00 zł
szt.
Balsam "MAGICZNE MUMIO"
Balsam "MAGICZNE MUMIO"
25,00 zł 23,00 zł
szt.
Zestaw prezentowy Mumio
Zestaw prezentowy Mumio
59,99 zł
szt.
Zestaw do włosów
Zestaw do włosów
59,99 zł
szt.
Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

 

Olej z czarnuszki 250ml

Cena: 44,00 zł 44.00
ilość szt.
Zyskujesz 4 pkt [?]

Opis

Olej z czarnuszki siewnej 250ml


 Czarnuszka siewna była stosowana w medycynie starożytnej (Egipt), także w Turcji i w Azji. W medycynie arabskiej używana była w leczeniu nieżytu żołądka i jelit. W dzisiejszych czasach stosowana jest głównie jako przyprawa, popularna zwłaszcza w Bułgarii, Turcji, Indiach i Arabii.


Olej z czarnuszki siewnej (inaczej kminku czarnego) zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas linolowy, kwas olejowy, kwas alfa-linolenowy, olejek eteryczny, witaminę E. Kwasy, oprócz udziału w produkcji prostaglandyn są regulatorem powstawania i wzrostu komórek. Niezbędne kwasy tłuszczowe intensywnie wspomagają hamowanie nadmiernej wrażliwości immunologicznej (alergie, świerzbiączka, astma), chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, wspomagają regenerację organów, gojenie ran i tworzenie ścian naczyń krwionośnych. Pełnią istotną rolę w zachowaniu prawidłowej gospodarki lipidowej, w tym regulacji poziomu cholesterolu.
 

Oprócz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju z czarnego kminku znajdują się również olejki eteryczne. Głównie są to: monoterpenole, goryczki i cyneol. Wartość olejków eterycznych także jest nieoceniona. Olejki bowiem wykazują silne działanie antybakteryjne i antyseptyczne, wspomagają rozszerzanie oskrzeli oraz produkcję mniej lepkiego śluzu w trakcie infekcji dróg oddechowych. Mogą być pożyteczne wskutek swego działania uśmierzającego ból, przeciwzapalnego i moczopędnego. Wspomagają również trawienie oraz regulację poziomu cukru we krwi.




W wielu krajach świata olej stosowany jest przy: infekcjach dróg oddechowych i zatok, różnego rodzaju opryszczkach, infekcjach dróg moczowych, grzybiczych zakażeniach skóry, błon śluzowych i jelit, zaburzeniach trawienia, nadkwasocie, chorobach wrzodowych, a także alergiach skórnych i pokarmowych, trądzikach i zaburzeniach hormonalnych.




Wskazania: dermatozy, wypryski, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, zakażenia Candida, Cryptococcus i innymi grzybami chorobotwórczymi; trądzik ostry i przewlekły, choroby uczuleniowe, astma, przewlekłe i trudne do wyleczenia infekcje bakteryjne i grzybowe, nieżyt oskrzeli, tchawicy, krtani i gardła, kaszel, stany zapalne płuc, zapalenie i nieżyt zatok obocznych nosa, stany nieżytowe układu żółciowego, zastoje żółci, kamica żółciowa, przewlekłe nieżyty nosa, w tym alergiczne, skąpomocz, obrzęki, cukrzyca, biegunka, nieżyt przewodu pokarmowego, choroby pasożytnicze układu pokarmowego, płciowego i skóry, bóle różnego pochodzenia, zastoje żółci, choroba wrzodowa. Stosowany zewnętrznie chroni przed poparzeniem słonecznym i zapewnia piękny koloryt skóry, przyspiesza gojenie się ran i wygładza skórę, idealny do skóry suchej i wrażliwej.


Przeciwskazania: ciąża


Dawkowanie: 1 łyżeczka oleju z czarnuszki 2 razy dziennie pół godz. przed jedzeniem przez 2 tyg.

W celach kosmetycznych:
olej z czarnuszki należy stosować bezpośrednio  na skórę

Zaleca się stosowanie oleju  w połączeniu z innym olejem w celu złagodzenia intensywnego zapachu ziołowego oleju z czarnuszki.


Przechowywać po otwarciu około 3-4 miesiące.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl